sobota 16. srpna 2014

Berlín, Berlín a tak trochu jiný průvodce


Berlín je hlavním městem Německa (ooo, jsem ták chytrá) a místem, kde se v minulosti odehrála spousta důležitých věcí. Je plné starých i nových budov, šrámů z dob války a milých lidí, co s vámi prohodí několik vlídných slov, kdykoliv budete chtít. Pamatuji si, jak jsem na gymplu četla Nebe pod Berlínem od Jaroslava Rudiše a totálně se do něj zamilovala. Jak do Berlína, tak do Rudiše. To jak líčil Berlín ve mně zanechávalo hroznou touhu všeho nechat a prostě se sbalit a jet. A tak jsme tenkrát jely. Protože Berlín má tak nějak všechno. Památky, historii, nákupní bulváry i klidná zapomenutá místa. Cestovat do Berlína je v dnešním století poměrně jednoduchá věc, můžete zvolit jak auto, tak autobus nebo letadlo. Cesta autobusem nebo autem není nijak složitá a za pár hodin jste zpravidla na místě. Žlutou linkou studentagency jste z Prahy v Berlíně za příjemných pět hodin a pokud vlastníte studentský průkaz ISIC tak zaplatíte za zpáteční jízdenku okolo 1100 Kč. Ceny letenek z Prahy do Berlína začínají většinou na 6 tisících. Hotely nebo hostely už je dnes možné bezplatně rezervovat např. na stránce booking.com, kde zadáte parametry a stránka vám vyhledá miliony hotelů. U některých je super, že platíte až na místě, tedy nic předem a nic za rezervaci. My jsme bydlely v hostelu Schlafmeile, což není žádný luxus, ale na přenocování to bohatě stačí. Pokud jste jako my chudí studenti, vyberte si hostel, kde mají možnost společné kuchyně, kde si případně můžete uvařit čaj, kávu, nějakou polévku nebo cokoliv jiného, když budete mít zrovna "nechce se mi nic kupovat" den. Samozřejmě možností ubytování v Berlíně je spousta a záleží jen na vás, jestli zvolíte nejlevnější variantu a to postel ve společném pokoji nebo dražší luxusnější hotel s bazénem a saunou.





Doprava po Berlíně je super jednoduchá a pokud jste alespoň jednou v životě jeli pražským metrem, nebudete mít problém. Berlín nabízí velice slušnou síť dopravních prostředků jako metro - Ubahn nebo vlaky Sbahn a potom také metrotramvaje a metroautobusy. Nevyplatí se riskovat a jezdit na černo, protože revizoři jsou tu skoro na každém rohu a pokuty nejsou nemalé. Lístky bývají okolo 2 euro za jednu cestu v určitých zónách a 7 euro potom stojí lístek na den.



Berlín je pro mě synonymem kontrastů, protože zastává moderní velká centra i malé zapadlé kavárničky ve čtvrti Kreuzberg, která je naprosto nádherná a pokud máte rádi neotřelá a nápaditá místa, vydejte se sem. Najdete tu např. krásnou kavárnu Bateau Ivre (Opilý koráb), která je nádherná a svojí atmosférou vás jistě dostane. Currywurst se na vás bude smát téměř na každém rohu Berlína, takže je škoda ho neochutnat. U stanice metra Eberswalder strasse dělají vážně dobrý. Párek dostanete krásně nasekaný a přelitý kečupovou omáčkou s kari. Dejte si k tomu hranolky a třeba bionádu. Šílená kombinace? Možná. Ale zatraceně dobrá. Neříkejte ne ani kebabu, který je zde díky početné turecké menšině velice populární. Okolo stanice Kottbusser tor, kterému se občas přezdívá Istanbul si jistě vyberete. Všechno spláchněte Berlin Weissem což je vlastně pivo říznuté limonádou.

Z památek nevynechejte ty (samozřejmě) nejznámější jako Berlínskou zeď, Braniborskou bránu nebo památník holocaustu. Někde jsem četla přirovnání, že čtvrť Kreuzberg byl ostrovem uprostřed ostrova jménem Západní Berlín. A celkem to sedí, protože Kreuzberg je tak trochu pořád punk a svůj. Žije vlastním životem stejně jako žil dřív, když sem prchali kluci před vojnou a určitě vám doporučuji se sem alespoň podívat. Zamilujete si ho. Večer zajděte do klubu jménem Lido, kde hrají indie a rock muziku, nic jako klasické popové hity zde nečekejte. Najdete tu spoustu zajímavých lidí, co budou divoce tančit na vše, malou venkovní kuřárnu a dlouhý a jednoduchý bar, kam si po několika tancích můžete zajít na pivo.

Pokud cestujete v létě a ničeho se nebojíte, zkuste navštívit Prinzenbad v srdci Kreuzbergu, kde se takřka v centru města můžete vykoupat. Není to pro každého, ale atmosféru to teda rozhodně má. Berlín má zkrátka, co do sebe a kdo říká, že ne, ten ho prostě špatně pochopil. Podle mě je to přesně ta správná metropole, sice sem tak zakopáváte o staré nezahojené jizvy z předešlých let, ale Berlín má stále co nabídnout. A vždycky měl. Jo a ještě něco! Pokud vás to jen trochu baví, půjčte si v Berlíně kolo, protože cyklostezek je tu vážně požehnaně a váš výlet se tím posune o úroveň výš.

Berlín umí být nádherným městem, ale musíte mu to umožnit. Nenechejte se ošálit prvním dojmem, protože je tu obrovské množství historie, a když si vezmete CO VŠECHNO už tohle město prožilo a jak krásně vypadá dnes. To za to zkrátka stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!