sobota 21. června 2014

Špagety s masovými kuličkami


Dnes to byl jeden z těch líných dnů, kdy se vám nechce ani vstávat z postele, ani se jít převléct z pyžama. Se začátkem prázdnin mám pocit, že moje tělo naběhne do hodně lenivého režimu a horko těžko se přepíná do režimu "něco dělat". Se sestrou jsme dneska spojily síly a uvařily tyhle výborné špagety. S rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami vás zasytí ještě na dlouhou dobu a dají vám důvod k tomu si zase lehnout.

Masové kuličky:
- 300 g mletého masa
- jedna na drobno nakrájená cibulka
- sůl, pepř
- nakrájená petrželka nebo tymián  (nebo oboje)
- jedno vajíčko

Omáčka:
- jedna nebo dvě plechovky krájených rajčat v konzervě
- trocha olivového oleje
- troška nakrájené cibulky
- česnek
- sůl, pepř, cukr
- nakrájená bazalka

a dále: špagety, bazalka na ozdobu a pokud chcete tak např. i parmezán

1. Začněte přípravou masa. Ve velké míse ho (nejlépe ručně) smíchejte s vajíčkem, cibulí, solí, pepřem a bylinkami, a důkladně vše prohněte. Začněte tvarovat kuličky, pokud maso špatně drží u sebe, můžete přidat lžičku strouhanky. Pokud se vám lepí k prstům, namáčejte je do studené vody. Kuličky začněte smažit na oleji.

2. Existují dvě možnosti - buď je usmažíte úplně nebo je jen necháte zatáhnout na povrchu, přendáte do pekáčku a dopékáte v troubě. My jsme se sestrou lenošky líný, takže my je udělaly všechny na pánvi.

3. Do hrnce nalijte trošku olivového oleje, přidejte cibulku a nechte lehce zesklovatět. Přidejte i česnek, který nasekejte. Vyklopte krájená rajčata a zavřete hrnec poklicí. Nechte pořádně vysmažit, aby omáčka nebyla kyselá. Přidejte lžičku cukru, soli a trochu pepře. Ochutnejte a případně přidejte podle chuti víc soli nebo cukru. Na závěr přidejte nasekanou bazalku.

Kuličky přidejte do hotové omáčky, lehce provařte a podávejte se špagetami. Nebo jinými těstovinami. Podle toho, jak moc jíte očima, přidejte kousek bazalky.

Do omáčky doporučuji přidat na závěr vaření opravdu čerstvou bazalku, dodá mnohem lepší chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!