čtvrtek 11. září 2014

BARCELONA: Sangria, jamón serrano a dobré jídlo


V září jsem si trošku prodloužila léto (na sedm dní,haha) v Barceloně, kde musím podotknout je nádherně a pokud váháte, jestli toto město navštívit, tak už nemusíte. V následujících několika článcích vám sdělím svoje dojmy z této přímořské metropole a třeba vás i přesvědčím k zabookování letenek.

Barcelona je známá pro několik věcí - Gaudího stavby, pláže, živé bulváry a dobré jídlo. Pokud vám španělská kuchyně jen trochu chutná, budete tu jako v ráji. A přesně o tom bude dnešní článek. Španělé mají trochu jiné stravovací návyky než my - jedí později, dlouho a hodně. Oběd začíná okolo třetí hodiny a může trvat až dvě hodiny. Lidé jsou zvyklí si objednávat každý velký talíř něčeho jiného a zároveň se o to dělit. Večeře bývají často až kolem deváté desáté večer. Španělská kuchyně je lehká, jednoduchá a využívá spoustu čerstvých a sezonních produktů. Lidé jsou zvyklí nakupovat na trzích - např. trh Boqueria je jeden z největších a nejrušnějších trhů v Barceloně, najdete ho na největším bulváru La Rambla a pochutnáte si to na čerstvém ovoci, fresh džusech nebo mořských plodech. Za ochutnání zde určitě stojí šunka, které se zde říká jamón serrano (čti: chamón serrano). Jedná se o sušenou šunku z bílého prasete, která patří do stejné kategorii jako například prosciutto. Prodávají ji nakrájenou v elegantních papírových kornoutech, takže si kupte jamón serrano a procházeje se trhem - garantuji vám nezapomenutelný zážitek. Po tak výborné šunce může být žízeň, takže neváhejte a kupte si za 1,5 euro fresh třeba z jahod, banánu a kokosu. Mají jich tu stovky.



Pokud to máte jen trochu rádi, dejte si zde i olivy. Mají zde mnohem více druhů než u nás, takže můžete ochutnávat, porovnávat a případně i koupit domů. Olivy tu navíc často dostanete "na zobání" k večernímu pivu nebo vínu. Zde taky můžete ochutnat vyhlášené španělské tapas. To jsou vlastně takové malé jednohubky/chuťovky, které zde dostanete nebo si objednáte k pivu. Mohou být teplé či studené a neodmyslitelně patří ke španělské kultuře. Na výběr může být třeba zmiňovaná jamón serrano, dobrý sýr, olivy, klobásky, chorizo, ančovičky, ale taky třeba krokety, malé chobotničky, sýr v nálevu společně se zeleninou a mnoho dalšího. Většinou k tapas dostanete bílý chléb, někdy s rajčatovou tapenádou, který můžete libovolně přikusovat.


Paella je typické španělské jídlo z rýže. Takové lepší rizoto. Najdete v ní spoustu ingrediencí a každá se trochu liší. Nejčastěji se ale podává s plody moře, masem a zeleninou, připravená na speciální nízké pánvi zvané paellera a údajně prý vznikla jako jídlo chudých rybářů. Na snídani si můžete dát churros - smažené španělské "šneky", kteří jsou většinou dlouzí, posypaní cukrem, smažení a podávají se s horkou čokoládou, do které churros namáčíte. Nezní to jako nejzdravější snídaně? To nejspíš ne, ale churros kupodivu nejsou nijak mastné a za ochutnání jistě stojí.

Co pít? Určitě ochutnejte sangriu - víno ochucené nakrájeným ovocem, cukrem a někdy troškou koňaku. Seženete ji zde úplně v každém baru. Pokud se jí přepijete, dejte si tinto de verano, což je takové víno se "sodou".

Jak najít v Barceloně dobrou restauraci?
Není žádným tajemstvím, že dobře se najíst, je v turisticky atraktivních místech častokrát problém. Pro restauratéry jsme mnohokrát jen "hloupí" turisté, co se nechají okrást o spoustu peněz za jedno jídlo, které není příliš kvalitní. Navíc stěžovat si nebo jídlo reklamovat je v cizí mluvicí zemi těžké. Proto:
1. Se vyhněte turisty přeplněným oblastem - jako je La Rambla nebo Sagrada Familia, protože tady narazíte opravdu jen na podniky, kam by normální Španěl nikdy na oběd nešel. Vyzkoušejte raději nějakou restauraci v oblasti čtvrti Barceloneta (můj tip!)
2. Vyhněte se i číšníkům, co vás budou lákat dovnitř. Jejich úkolem je totiž POUZE nalákat turisty na nějakou "aktrakci", nejčastěji paella nebo tapas. Jídlo pak častokrát nemusí stát za moc.
3. Restaurace, které mají nafocený jídelní lístek a vystavený před vchodem také nevěstí nic dobrého.
4. Dejte si práci a vyhledejte si např. na tripadvisor.cz restaurace, které už někdo před vámi zkusil a ohodnotil. Nebudete muset chodit naslepo.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!