neděle 24. srpna 2014

Těstoviny s dýňovou omáčkou a bylinkovým kuřetem


Zamilovali jste si dýni stejně tak jako já? Je výborná pečená, na sladko a nebo jako teplá polévka na zahřátí a teď jsem z ní začala dělat i úžasnou omáčku k těstovinám. Můžete k ní přidat kuřecí nebo krůtí maso, ale nemusíte. Jídlo je dobré jen tak, krásně zasytí a určitě ho řadím k favoritům.

Potřebujete:
- těstoviny (já dávám vždy jedna porce = jedna větší hrst)
- dýně hokaido nebo máslová (já použila hokaido, protože ji nemusíte loupat a je lépe dostupná)
- olivový olej, dva stroužky česneku, sůl, pepř
- čtvrt až půl hrnku vody nebo zeleninového vývaru
- kuřecí maso
- směs bylinek (já použila petrželku, rozmarýn a bazalku)


Připravte si dýni. Rozkrojte ji na půl, vydlabte semínka a pokrájejte ji na malé kousky. Na jednu porci vám postačí bohatě čtvrtka dýně, ze zbylé můžete upéct něco sladkého, a nebo ji v pekáčku upéct s trochou olivového oleje, česneku, pepře, soli a rozmarýnu a podávat s dipem ze zakysané smetany, soli, pepře a kopru. Je to jedna z mých nejoblíbenějších pochoutek k televizi nebo pro návštěvy.

Kousky dýně dejte péct na trochu olivového oleje, přidejte sůl, pepř a nadrobno nakrájený česnek, Nechte opékat asi 10 minut. Přilijte vodu nebo vývar, jak chcete, přiklopte pokličkou a nechte v klidu dusit, dokud nebude dýně krásně měkká.

Kuře si nařízněte na straně jakoby jste z něho chtěli udělat kapsu nebo ho přeříznout na dva plátky, ale nedokrajujte. Kuře tímto krásně otevřete, aby bylo větší. Pokud mě nechápete, tak zde je poměrně hodně podrobná ukázka toho, jak to myslím. Nakrájejte si bylinky a vetřete je společně s troškou olivového oleje, soli a pepře do kuřete. Dejte grilovat.

Změklou dýni rozšťouchejte šťouchadlem na bramboru, omáčka nemusí být jemná, mohou vám zůstat některé kousky větší, některé menší. Chvíli povařte a přidejte nasekanou petrželku. Těstoviny uvařte podle návodu na skus, smíchejte je s omáčkou z dýně a podávejte s kousky grilovaného kuřete. Pro vegetariánskou variantu vynechte kuře a zasypte parmezánem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!