středa 2. prosince 2015

Jak na levno cestování? - levné letenky

Cestuju moc ráda. Zastávám názor, že cestování a poznávání světa vám dám mnohem a mnohem víc, než cokoliv jiného. A navíc - žijeme v době, kdy není problém se jet v podstatě kamkoliv podívat, takže proč sedět doma? Chápu, že častým argumentem je tvrzení, že nejsou peníze (což jako student naprosto chápu), ale člověk nemusí být nejbohatší, aby nemohl někam na víkend na čumendu. V dnešním článku jsem pro vás sestavila pár tipů, jak při cestování alespoň trochu ušetřit na letenkách - nebo spíš, co jsem za posledních pár let v oblasti kupování letenek naučila já, a v dalším jsem si připravila to stejné, ale ohledně ubytování! :)

1. Staňte se fanouškem všech možných facebookových stránek. 
Určitě už jste slyšeli o stránkách jako Cestuj levně nebo Levné letenky. Já osobně mám navíc k těmto dvou jmenovaným moc ráda zaletsi nebo honzovy letenky, kde vás téměř denně informují o akcích na levné letenky, zájezdy, ubytování nebo jiné tipy, jak ušetřit.

2. Znejte svoje nízkonákladovky a letiště. 
Levné letenky a levné cestování bývá často synonymem s výrazem nízkonákladových leteckých společností. Za mě vede ryanair, norwegianeasyjet nebo wizzair, u wizzairu najdete často akci 20% na všechny letenky a pokud se stanete členy jejich klubu (skupinové členství stojí 600 korun na rok, více informací tady), máte zase o něco levnější lety. Tohle ale nejsou jediné dvě nízkonákladové společnosti, spoustu jich naleznete např. na webu azair.cz, kde se zaměřují na hledání levných letenek. Jednoduše zadáte parametry, a pak už jen vybíráte. Další co hodně používám na srovnání cen je skyscanner.cz, který funguje na podobném principu.

Stejně důležité jako nutnost znát nízkonákladovky, je i nutnost znát odkud přesně létají, protože často narazíte na levné letenky z mnoha polských měst nebo z Londýna, kam se zase naopak poměrně levně dostanete z Brna, Ostravy či Prahy.

3. Hrajte si s měnou.
Často se stává, že cena za letenku v eurech je nižší, než cena, kterou vám potom stránka přepočítá na české koruny. Vždy si proto "hrajte" s měnou a sami si vypočítejte, jaká cena je pro vás nejvýhodnější.


4. Porovnávejte, dělejte průzkumy. 
Pokud chcete "ušetřit" (kdo by nechtěl?), je důležité, abyste alespoň trochu znali běžné ceny vašich vybraných destinací, jedině pak totiž víte, kdy se jedná o opravdu peckovou akci a letenka se vyplatí koupit, a kdy se zase naopak vyplatí počkat.

5. Kup teď nebo nic. 
Často se mi stane, že se objeví nějaká super akce na letenky. Cena jakou jsem doposud neviděla, chybný tarif nebo cokoliv jiného. V tom případě se musíte rozhodovat rychle. Neexistuje moc žádné, uvidím, promyslím. Buď kupujete a nebo nekupujete. Pro tyhle případy je fajn, pokud disponujete aspoň nějakými "volnými" penězi na kartě nebo máte popř. někoho, kdo vás na nějakou chvíli založí :D

6. Buďte trochu ajťák.
Určitě se vám stalo, že jste se někdy na internetu dívali na nějaké letenky, parfém, kabelku, jakékoliv jiné spotřební zboží. A pak vám najednou všude jinde začali onu věc nabízet. Reklamy na facebooku, blogu, jiných stránkách. Nejsem ajťák ani počítačový odborník, takže vám to nijak odborně nevysvětlím proč tomu tak, ale zkrátka ty internety si pamatují! :D A pak vám v případě letenek společnosti pomalu navyšují ceny, aby vás donutili si danou letenku koupit, protože dneska je to o stovku dražší, zítra může být o dvě a tak dále. Pro zamezení těchto případů si vypínejte soubory cookies. Návod jak na to v případě google chromu tady.

7. Buďte flexibilní.
Vím, že se to těžko řekne, protože každý máme nějaké závazky - školu, práci, rodinu, cokoliv. Ale pokud to jde, buďte maximálně flexibilní, co se data vaší cesty týče. Snažte se prohledávat spíše letenky na daný měsíc, než na daný víkend.

8. Buďte aktivní a s hledáním začněte včas
Nemyslete si, že jednou sednete k počítači a letenky do vaší vysněné země vám přistanou jako zázrakem v kapse za pár korun. Někdy třeba jo, ale většinou to tak nechodí. Vyplatí se hledat v dostatečném předstihu a dlouho, dokud opravdu nenajdete to co chcete.

9. Ujistěte se, že můžete s vaší kartou platit na internetu.
Já vím, že to zní jako hloupost, ale spousta lidí z mého okolí ještě stále nemá nebo do nedávna neměla internetové platby. Všechny levné letenky kupujete přes internet, tak se dopředu ve své bance ujistěte, že to není žádný problém.

10. Chybné tarify
Chybné tarify se občas dějí, většinou se společnosti přepíší nebo špatně přepočítají a místo klasické ceny vám naservírují mnohonásobně menší tarif. Takovou letenku klidně kupte, ale s hotelem nebo dalšími platbami si dejte na čas, v případě kdyby se s vámi chtěla letecká společnost nějak dohadovat, že vás za tuto cenu nepřepraví. Ve většině případech to ale není takový problém a jelikož chyba vznikla na straně letecké společnosti, vy jste většinou v právu. Ale nechme tam to slovo většinou. Proto s bookováním hotelu, auta či jiných věcí vyčkejte, dokud nebudete mít opravdu 100% jistotu.

Myslete na to, že cena letenek je ovlivněna velikostí nabídky a poptávky. Levnější jsou tedy lety mimo sezónu, ve všední dny a v okrajových ranních/nočních hodinách. Pamatujte taky, že nabízené akční ceny nebývají vždy udávány za zpáteční letenky se všemi poplatky a zavazadly (někdy jsou to lety bez poplatků za použití platební karty nebo za zavazadla - tady se obecně vyplatí říct, že čím menší zavazadlo berete, tím více ušetříte). Prostě je potřeba se pro zjištění skutečné ceny doklikat v rezervačním formuláři co nejdále a před samotnou rezervací si prostudovat veškeré poplatky a informace - zmiňované zavazadla, vzdálenost letiště od centra atd.

Na závěr dávám tipy na několik dalších stránek: 

5 komentářů:

  1. Chybi ti tam levnocestovani.cz ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Chybi ti tam levnocestovani.cz ;)

    OdpovědětVymazat
  3. The pictures are great! I love your blog:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní1:07

    Still in Prague

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme ještě nikdy nikam neletěli, takže neřešíme cenu letenek. Spíš nás zajímá cena benzínu, protože jezdíme na dovolenou po ČR autem. V kufru máme naložený stan, spacáky a další věci z Jhttps://armik.cz/ a pak už je samotné ubytování poměrně levná záležitost :-) . Hlavně, když už nemusíme nic kupovat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře!