úterý 29. července 2014

Banánový chlebíček a čokoládové máslo podle Jamieho Olivera

Jamieho Olivera mám moc ráda, líbí se mi jeho styl vaření, jeho nandávání a suroviny, co používá. A protože tu prozatím nebylo nic sladkého, tak dnes to bude tento banánový chlebíček a čokoládové máslo. Recept je opravdu jednoduchý a chlebíček vydrží krásně vláčný i několik dní, tak hurá na to!

Na chlebíček: 
100 g vlašských ořechů nebo jakýkoliv mix, který vám chutná
5 až 6 banánů
125 g másla
125 g třtinového cukru
2 vejce
200 g hladké mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička sody bikarbony
1 zarovnaná lžička skořice
špetka mořské soli
Na čokoládové máslo:
100 g kvalitní čokolády
pomerančová kůra
150 g másla
(v původním receptu je napsáno 80 g moučkového cukru, ale já nedávala, vy můžete :)

Jdeme na to!
1. Troubu předehřejte na 170°C. Ořechy vložte na plech s pečícím papírem a nechte je v troubě chvíli opražit - asi na 5 minut. Mezitím banány rozmačkejte, lze na to použít vidličku nebo šťouchadlo na brambory. Zkuste docílit toho, aby jste měli ve směsi jak jemné, tak hrubé kousky.

2. Cukru zpěňte s másle (v robotu nebo ručně, nechám na vás) a přidejte vejce. Ořechy vyndejte z trouby a rozsekejte je nožem na menší kousky. Nebojte se toho, že některé kousky budou menší a některé větší. O to nám jde. Banány a ořechy přidejte do misky s cukrem, moukou a vejci a přidejte mouku, prášek, sodu, skořici a špetku soli. Vše důkladně promíchejte.

3. Odtrhněte si trochu papíru na pečení, zmačkejte ho a pod kohoutkem navlhčete. Papírem vyložte chlebíčkovou formu (nic se neděje, pokud to bude ledabylé). Těsto přesuňte do formy a pečte na střední příčce zhruba hodinu. Špejlovým testem pak zjistěte, zda je těsto hotové či ne.

4. V době pečení si můžete připravit čokoládové máslo. Čokoládu nechte rozehřát ve vodní lázni, vmíchejte do ní kůru z jednoho pomeranče a dejte vychladnout.

5. Máslo zpěňte a přimíchejte čokoládu a pokud chcete, tak i cukr. Jakmile získáte hladký krém, přesuňte máslo do hrníčku nebo mističky. Buď ho dejte ztuhnout do ledničky a nebo jej podávejte teplé. Zbylé můžete uchovat v ledničce, před použitím ho vyndejte o chvíli dřív, aby povolilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!