neděle 20. července 2014

Mallorca aneb Němci, sangria a písečné pláže


Když jsme se zhruba před čtrnácti dny se sestrou rozhodovaly kam k moři, napadalo nás ledaco - Řecko, Malta i Mallorca. A nakonec vyhrála poslední zmíněná. Poměr cena:výkon se nám zdál zkrátka nejlákavější, a tak jsme zájezd zaplatily a jely. Já teda velký fanoušek organizovaných zájezdů nejsem, spíš to v duchu proklínám, protože neholduju hromadnému opalování, nelíbí se mi letadlo plné Čechů a typická česká nevědomost a lhostejnost. A v lásce nemám ani cestovky, delegáty a jejich předražené "rady", které jsou k ničemu. Nejraději si proto zařizuji vše sama - letenky, hotel, výlety i stravu, protože pak se můžu zlobit pouze sama na sebe. Nojo. Jenže to by moje sestra nemohla být úplný opak! A nemohla by být starší a mít větší právo ohledně rozhodování.



Takže Mallorca, dobrá tedy. Náš pobyt jsme koupily přes stránky dovolena.cz, která je pouhým zprostředkovatelem různých zájezdů, ale celkem přehledně vám vyhledá zájezd přesně podle vašich parametrů. Pokud se vám nějaký zájezd bude líbit, nekupujte ho hned, ale na internetu se mrkněte na recenze hotelu, oblasti, cestovky apod. Až poté zájezd kupte. My zvolily oblast "Pegueru" (někde taky Paguera), která se nachází přibližně půl hodiny od hlavního města ostrova (24 km-zhruba). Podle popisů to má být oblast s krásnými plážemi, velkým bulvárem s obchody a diskotékami a restauracemi. No, diskotéku jsme našly jednu. Vstup asi 10 euro. A pláže jsou tam dvě, ale ty jsou moc hezké. Mají pozvolný písečný vstup do moře a dá se zde ohromně vyblbnout i zaplavat, moře je čisté a teplé.

Tato oblast je hodně oblíbená u Němců. Což nám nikdo neřekl, ale po příjezdu nám to bylo hned jasné, protože všude na balkonech od hotelů visely německé vlajky (to si někdo vážně bere na dovolenou VLAJKU?! příště si beru portrét Zemana..), všechny nabídky v restauracích byly přednostně napsány německy a půlka personálu neznala ani slovíčko anglicky. Bydlely jsme v hotelu Tora, který je celkem kousek od pláže, ale situován je v mírném kopci, takže ty pochody na hotel z pláže v třiceti stupňovém vedru nebyly úplně to "pravé ořechové". Hotel bych spíš nedoporučila, protože na fotkách vypadá úplně jinak, než ve skutečnosti, personál je sice moc milý, ale hodně s vámi čachrují a mění vám pokoje. Měly jsme polopenzi a k snídaním nemůžu říct nic špatného, velké švédské stoly a klasický výběr, který podle mě nemohl nikoho zklamat. Večeře už tak dobré nebyly. Jídlo bylo převážně bez chuti, nedochucené, rozvařené, a nebo byly servírované speciality jako hranolky, klobásy a játra. Proč.. Ale vždy byla k večeři možnost namíchání si salátu a velký výběr z ovoce a dezertů. Takže člověk se vždycky nějak najedl.
Z nějakých větších výletů jsme navštívily delfinárium Marineland a hlavní město. Obojí úžasné a úchvatné! V delfináriu na vás čekají show s papoušky, delfíny a lachtany, u kterých si jednou rukou budete držet spadlou bradu a druhou se popadat za břicho smíchem. Zvířata umí úžasné kousky a určitě je to podívaná pro úplně všechny. Mimo jiné pak mají spoustu akvárií s rybami, želvami, hady a papoušky, kteří vám sedí vyloženě nad hlavami.
Hlavní město - Palma de Mallorca je také překrásné, určitě zajděte na katedrálu La Seu, která je obrovská a slouží jako výborný orientační bod. Město je také přístavní, takže se můžete projít přístavem a omrknout jak malé lodičky, tak velké výletní lodě! Pokračujte přes hlavní bulvár La Rambla na náměstí Plaza Mayor, na zpět zvolte malé zapadlé uličky a chvíli blouděte. Není se, kde ztratit. V centru také naleznete nejstarší strom na ostrově.

Co ochutnat? Určitě mořské plody jako mušle, chobotnice nebo langusty. Jezte raději v méně rušných oblastech, kde nebudou ceny tak příšerně vysoké a jídlo bude více kvalitní. Pravý Mallorčan by si nikdy nedal jídlo na Plaza Mayor nebo v jakékoliv turisticky rušné oblasti, tak na to myslete :-)
Dejte si také určitě sangriu, což je vlastně vychlazené červené víno s různým ovocem. Sangira prý údajně vznikla jako levná varianta toho, jak se co nejrychleji opít :-)
Tinto de verano je podobný nápoj - červené víno se spritem, ale složení se může samozřejmě lišit podle oblasti nebo konkrétního podniku.
Paella mi na Mallorce nechutnala a nezaujala a ve většině restauracích je mražená, takže tu vynechte a dejte si radši španělský "sandwich/bagetu" bocadillo, kterou si naplně tou nejúžasnější sušenou šunkou - jamón serrano. Co mě zklamalo úplně pokaždé byly jakékoliv těstoviny na Mallorce, mám pocit, že tohle Španělé zkrátka vůbec neumí.

Tak či tak musím říct, že Mallorca je krásný ostrov a zdejší příroda, moře a lidé vás chytnou za srdce. Nevýhodou je, že je to oblast hodně ovlivněná turismem, takže žádný klid nečekejte. A rozhodně doporučuji jet "na vlastní pěst", protože cestovky podle mě nestojí za moc a pouze z vás vytáhnout obrovské množství peněz za "fakultativní výlety". Každopádně pokud máte možnost nebo váháte, jestli tento ostrov ve Středozemním moři navštívit, tak já ho můžu jen doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!