sobota 22. listopadu 2014

Cuketový quiche


Vypadá to jako okurka, není to okurka. Je to cuketa! A ten nejbáječnější, nejvláčnější cuketový quiche z ní! Cuketa je úžasně variabilní zelenina. Uděláte z ní výbornou polévku, hodí se k těstovinám, ke kuskusu, stačí ji zapéct nějakým sýrem (ne, eidamem třicítkou ne, prosím) a máte další rychlé dobré jídlo. Cuketa by si možná zasloužila speciální blog jen na recepty z ní, tak se toho nápadu prosím někdo chyťte!

Quiche (kyše) jsou slané koláče a neodmyslitelně patří k francouzské gastronomii, jsou neuvěřitelně variabilní a pokud se jednou naučíte péct těsto, můžete je plnit čímkoliv - sýrem, špenátem, lososem, rajčaty, čímkoliv. Zde se nehraje na žádná pravidla, přesně dané recepty a postupy. A proto quiche miluji. Každý je svým způsobem unikát.

Na těsto budete potřebovat:
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • cca 2 lžíce studené vody
  • lžičku soli
Samozřejmě, že těsto můžete koupit. Tím si ušetříte práci s jeho přípravou a rovnou plníte, ale doporučuji si udělat domácí, protože to chutná úplně jinak a můžete se potom plácat po zádech za dobře odvedenou práci.

Postup na těsto je vesměs jednoduchý. Změklé máslo mezi prsty užmoulejte společně s moukou v drobenku. Postupně přidejte i dvě lžíce studené vody, sůl a vypracovávejte hladké těsto. Důležité je nechat těsto odpočinout v lednici, minimálně 1-2 hodiny, ale můžete ho tam šoupnout i přes noc a ověřené mám, že vydrží v lednici i 2 dny. 

Těsto po odpočinutí vyndejte, nechte trochu změknout a vyválejte do tvaru formy, ve které budete quiche péct. Okraje nechte větší, aby jste s nimi potom mohli vyplnit stěny formy. Dobré je použít pečící papír, na které těsto položíte, přikrýt zase pečícím papírem a válet. Těsto se tak nebude trhat a lépe ho i do formy přenesete. 
Teď přichází čas předpékání. Předpékání vám zajistí, že těsto bude krásně křupavé a vláčné a ne vlhké pod tíhou náplně. Troubu předehřejte na 190-200°C, dno quiche na pár místech propíchejte vidličkou, vyložte alobalem a zatižte např. hrachem či fazolemi. Takto připravený quiche pečte 15 minut. Po této době už není třeba hliníku ani luštěnin, ty vyndejte a quiche potřete vajíčkem. Vraťte zpět do trouby, tentokrát jen na 5 minut a na 175-180°C. Zvládáte? Nebojte, už to bude jenom lepší. Teď přijde na řadu náplň. 

Cuketu nejdříve nastrouhejte a orestujte na trošce oleje, pustí vodu a bude mít příjemnější chuť. Osolte, opepřete a ochuťte si ji podle libosti. Kousek cukety si schovejte na ozdobu, pokud chcete. K cuketě můžete přidat, co je libo. Ale určitě se vaše náplň neobejde bez vajíčka, dobrého sýru a šlehačky/tučnější smetany/zakysané smetany. Dává se různě a každý preferuje jiné chutě, já používám šlehačku, protože quiche je zkrátka o tom, že tam přijdou ty "tučnější" suroviny, s mlékem by to zkrátka vážně nebylo ono. Do tohoto quiche jsem přidala nakrájená sušená rajčata, trochu nastrouhané goudy, šlehačku a tři vejce. Všechnu náplň vlijte na korpus, ozdobte kolečky cuket a pečte na 200°C asi 30 minut. 

Quiche jsou skvělou variantu na lehčí oběd, večeři nebo svačinu. Dají se udělat jako vegetariánské, tak s kouskem nějaké lepší klobásy či párku. Připravit si ho můžete podle své chuti, někdo např. používá mouku celozrnnou, to ale nechám čistě na vás. Důležité je jediné - na náplni opravdu nešetřete, eidam třicítka nebo dvacítka a mléko vám žádnou parádu neudělají, to mi věřte. 


1 komentář:

  1. mnam hned by som si dala :)

    Pozyvam na 5 rocnu giveaway o Bioderma balicek, stylove hodinky a 50€ voucher, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/11/mega-naj-naj-giveaway.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře!