čtvrtek 12. června 2014

Madrid, Toledo a Aranjuez

Madrid je hlavní město Španělska a se svými 3 miliony obyvateli i jeho nejlidnatější město. Ačkoliv se Madridu nedostává takové popularity jako Barceloně nebo jiným přímořským městům, nabízí spoustu věcí na prozkoumání a objevování. A díky své výhodné poloze nemusí být vaše poznávání omezeno čistě na hlavní město, ale i na okolní a neméně důležitá města.

Jak cestovat do Madridu? Nejvýhodnější je podle mě zvolit leteckou trasu, dnes už z Prahy jezdí pravidelné nízko nákladové lety. Chce to ale hoodně hledat a včasně koupit. Další možností je potom autobus, ale ten mnohdy vyjde cenově stejně a s komfortem a časem vychází ve srovnání s letadlem mnohem hůře.
Ubytování: Je jen na vás jestli zvolíte komfort vlastního hotelového pokoje, pronajmete si byt nebo dáte přednost sdílení pokoje s dalšími turisty v hostelu. Možností je několik. Dobrá varianta jsou i kempy, které bývají jednou z těch levnějších variant a dá se zde užít spousta zábavy, ale s pohodlím tu příliš nepočítejte. Na výběr ubytování doporučuji stránku: booking.com, kde vám podle vašich parametrů vyhledají obrovské množství hotelů a vy si je zde můžete i bezplatně rezervovat.
Doprava po Madridu: na výběr máte hned čtyři možnosti přepravy: autobusy, taxíky, metro a příměstské vlaky (cercanías). Budete překvapení, ale z většiny míst se dá do centra dojít za necelých 45 minut. Jízdenky na metro a autobusy jsou stejné, ale metro je mnohem rychlejší - naopak zase autobusy zastavují na více zastávkách. Do vlaku si potom musíte koupit jízdenku přímo na nádraží, kterou si označíte podobně jako v metru při vstupu a následně je vám ještě ve vlaku kontrolována. Vlaky využijete hlavně při cestě do okrajových částí Madridu nebo jiných měst.




Co neminout? 

1. Puerta de Sol
Všechny cesta v Madridu vedou k Puerta de Sol, obrazně řečeno. Sol je totiž známý jako "nultý kilometr" a všechny místa se odsud počítají. Puerta de Sol tedy není srdcem samotného Madridu, ale celého Španělska. Na náměstí je vždy hodně rušno a najdete tu slavnou sochu "El Oso y El Madroňo" (medvěd a jahodový strom). Na Nový rok se zde schází spousta Španělů, aby s odbíjejícími hodinami snědli kuličku hroznového vína a oslavili tak příchod nového roku.

2. Plaza Mayor
Jedno z prvních tržišť a bývalé místo na býčí zápasy, karnevaly a různé slavnosti. Dnes na tomto náměstí najdete budovu radnice a spoustu sice předražených, ale příjemných kaváren. Dejte si třeba churros a kochejte se krásou okolí.

3. Huertas
Obdivujete španělskou literaturu? Tak tuhle čtvrť budete milovat, někdy se jí totiž přezdívá "literární Madrid" a Španělé zde oslavují všechny svoje slavné spisovatele. Vede k ní Paseo del Prado, kde se nachází spousta tapas barů a disco klubů, které jsou mezi cizinci a místními velmi oblíbené.

4. muzeum Prado
Klidně ho přirovnám k pařížskému Louvru, protože sbírka tohoto muzea je opravdu veliká - 8 500 děl! Najdete zde skvosty od španělských malířů. Navíc muzea a galerie ve vybraných dne dělají levnější vstupné než jindy a někdy se dostanete i zadarmo, rozhodně zkuste víc zapátrat před tím, než do muzea půjdete.

5. Las Ventas
Las Ventas je býčí aréna a dějiště španělské corridy. Je možné si zakoupit tři typy vstupenek - sol (slunce), sol y sombra (slunce a stín) a sombra (stín). Jsou rozděleny podle toho, jak na arénu svítí slunce v průběhu corridy. Místa ve stínu bývají samozřejmě dražší. Dále platí, že čím blíž jste ringu, tím víc vstupenka stojí. Nicméně i místa vysoko v aréně, která jsou za přijatelnější cenu, nabízí skvělý výhled.

A mnohem víc věcí jako královský palác, tapas bar, diskotéku na kterou vás budou večer lákat, Mickey Mouse na náměstí, nádraží Atocha a jeho památník, Hard Rock café, stadion Real Madridu a zkrátka to, co vás zajímá nejvíc.
Určitě ochutnejte:
- tapas - tapas jsou malé porcičky různých pochoutek, které se ve Španělsku podávají v barech např. s pivem, a nebo jen tak. Něco jako u nás brambůrky, tyčinky, a tak dále.. jen tapas jsou mnohem ... no ... chutnější. V některých barech je potom stále aktuální tradice podávat tapas zadarmo. Pokud chcete něco většího, aby jste se mohlo rozdělit s přáteli, dejte si ración (větší porce).
- churros - speciální těsto podobné koblihovému, které se prudce osmaží a podává se s horkou čokoládou do které si churros namáčíte
- jamón serrano  - úžasná sušená šunka, kterou vám na trzích dají i ochutnat jen tak
- paella - Madrid sice není tolik proslulý na jídlo, ale najdou se i místa kde vám paellu udělají výbornou, jedná se o smaženou rýži většinou s mnoha různými mořskými plody, zeleninou, masem,.. u nás v hostelu, kde jsme bydleli pořádali "paella night", kde jste zaplatili přibližně 3 eura a mohli jste jíst tolik paelly, kolik jste chtěli a vypít tolik cervezy(=piva), kolik jste chtěli
- bocadillo - typický španělský sandwich nadívaný čím jen chcete, ideální jako svačinka
- bocata de calamares - smažené kalamáry ve francouzské bagetě, hledejte na Plaza Mayor
- cocido madrileňo - dušené maso na způsob guláše s cizrnou
- sangria - víno s ovocem, ledem, někdy například i s brandy
Výhodou Madridu je, že se celkem v pohodě dostanete i do okolních zajímavých měst. Stačí využít rychlovlaků, které jezdí z nádraží Atocha. Za navštívení určitě stojí město Aranjuez. Leží asi 42 kilometrů jižně od Madridu a nabízí pohled na nádherný královský palác. V roce 2001 se palác zapsal i na seznam světového dědictví UNESCO a to jako Kulturní krajina Aranjuez.
Toledo je město ještě krásnější a zajímavější. Leží zhruba 70 km jihozápadně od Madridu. Je na seznamu dědictví UNESCO. O Toledu se často tvrdí, že je nejcharakterističtější ukázkou španělské kultury, určitě navštivte: středověky hrad San Servando, katedrálu z roku 1226, kostel svatého Tomáše a svatého Romana, dům El Greca a pevnost Alcázar. A nebo se jen procházejte po městě. Protože to je samo o sobě naprosto nádherné. 


Madrid a jeho okolí je úžasný celek, který vám nabídnete jak historické jádro, tak živé moderní město. 
A nebudete litovat. 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!